Som julklapp till Mats systersöner gav vi bort en skiddag här hos oss i Häverödal, inklusive fika och after ski pizza. Idag var snön, och vädret, perfekt! Runt 10 minusgrader och sol. Till och med jag, som står på ett par skidor i snitt en gång per säsong, tog mig fram utan problem. Nåja... om man bortser från i uppförsbackarna. Det är inte slalom som gäller här ute, utan skidskytte. Det handlar alltså inte om några monsterbackar, men det kräver sin teknik ändå. Mats följde också med till allas stora förvåning, och fick sådan försmak att han vill göra det till en träningsrutin. Vi får väl se hur det här slutar!
Nyårsafton spenderade vi i Stockholm. Först var vi ute och åt middag med Jocke, Josefine och Agnes på Villa Källhalgen, och därefter åkte jag och Mats vidare till min kollega och handledare Fredrik som hade fest. Vi sov i Stockholm. Resten av veckan har vi inte haft särskilt mycket inplanerat. Vi har faktiskt mest jobbat, båda två.
Prövar pjexor
Lundåsvallen
Eva och Sture
Mats kämpar på
After ski pizza. Mats har snöat in på pizzabakning. Degarna är gjorda enligt ett mycket avancerat recept där alla mått står i procent och promille, därefter har de stått och jäst (eller vad de nu gör) i nästan två dygn. Även tomatsåsen gjordes på "äkta" italienska råvaror. Jättegott blev det förvisso, så jag ska väl inte hålla på!
Och av resten av degen blev det bröd
Nyårsafton!
Här sitter vi med våra slabbiga tallrikar. Vi serverades oxfilé som huvudrätt, dagen till ära.
"Se söt ut!"
Här är vi hemma hos Fredrik
Den här bilden är tagen av min kollega Steve. Alla är historiker. Julia på Södertörn, och de andra två, Fredrik och Piotr, med mig på Försvarshögskolan.
På natten när vi var på väg hem kom snön!
Till lägenheten har vi skaffat en robotdammsugare. Den heter Rocky, enligt manualen.
Som vanligt den här tiden har man inte riktigt koll på veckodagarna. Jag har försökt komma ikapp med att karda och spinna ullen från i höstas. Det fylls ju på! Snart är det dags för vårklippningen.
Jag har levt i mina hängslebyxor. Det är ju rejält tyg. Så länge det är såhär kallt (runt - 10) måste vi elda i både köket och vardagsrummet för att få en någorlunda rimlig innetemperatur.
En av dagarna var vi och fikade hos våra "grannar" Amalia och Robert.
De bor på en stor gård som gått i släkten i generationer.
Här ute finns vikingagravar
De ska skaffa kor nu i januari och håller på att renovera sin ladugård.
Cliff
Våra egna djur har sina metoder för att hantera kylan. Fåren är mer inne i växthuset. På nätterna har vi börjat stänga dörren, och faktum är att det blir ganska ok temperatur där inne då. Det måste vara någon slags komposteringsprocess som startat på grund av all hö, halm och gödsel?
Det var ju inte tänkt att de här två skulle behöva möta den här kylan allra redan. De har förvisso vuxit upp utomhus, men i södra Sverige. För säkerhets skull (kan inte ha på samvetet att två kaninungar sitter och fryser där ute) fick de flytta in i farstun. Den är oisolerad och håller ett par 3-4 minusgrader.
En snabbvisit i vardagsrummet. Simon har, såklart, aldrig visat prov på någon som helst jaktinstinkt gentemot vare sig hönsen eller kaninerna. Med Bengan är vi mer osäkra.
Elementet är uppskattat. Hönsen har vi knappt sett skymten av den senaste veckan. Innan vi skaffade höns fick vi höra att de ska älska snö och kyla, men det är absolut inte vår erfarenhet, haha.
Comments