top of page

Om oss

Kan man egentligen leva bondgårdsdrömmar ”mitt i stan”, samtidigt som man arbetar heltid? Svaret vet vi ännu inte, men vi gör vårt bästa för att ta reda på det! År 2021 flyttade vi till ett hus från senare delen av 1800-talet, välsignat med en stor trädgård i utkanten av brukssamhället Hallstavik i Uppland. Här odlar vi grönsaker och lever ett enkelt liv tillsammans med våra får, höns, kaniner och katter. I grunden är vi båda historiker och jobbar inne i Stockholm – Mats som politiker och jag (Martina) som doktorand i militärhistoria. På den här sidan kan ni följa våra äventyr och försöken att leva ett mer hållbart liv med hänsyn till miljö och biologisk mångfald.​

Om mig


Jag som driver den här sidan heter Martina Berggren och är 30 år gammal. Jag flyttade från Småland till Stockholm år 2012. Under ett par år jobbade jag inom livsmedelsindustrin, men bestämde mig sedan för att börja plugga historia på Stockholms Universitet. Sedan Januari 2024 är jag anställd som doktorand på Försvarshögskolan där jag forskar om djur i krig och beredskap under 1900-talet.

Djur är på många sätt en passion för mig, och drömmen om att bo i ett litet hus på landet omgärdad av djur och växter har varit med mig sedan barnsben. Idag lever jag den drömmen. En idé med här sidan, utöver att vara en dagbok, är att inspirera fler att  vilja göra samma resa.

Wix036.jpg
monkshood-aconitum-napellus-aconite-nature-landscapes-539768.jpg

Varför Stormhatt?

​Stormhatt är min favoritblomma. Utöver att vara en av våra vackraste perenner, har den även en rik och fascinerande kulturhistoria. Stormhatt innehåller mängder av akonitin, som är ett förlamande nervgift. Därför räknas den som Europas farligaste växt. Förr i tiden användes stormhatt som medicinalväxt på grund av dess smärtstillande verkan, men också för avrättningar och mord. Bland annat skall stormhatt ha ingått i det gift Medea gav till Theseus. På Engelska kallas den för Monkshood, eftersom formen på blomman liknar en huva eller en kåpa som bärs av munkar.

bottom of page