Fortfarande september
- Martina
- 27 sep.
- 3 min läsning
Idag har vi haft en jättemysig dag här hemma. Kanske var det här årets sista "sommardag". Soligt och varmt. Vi har mest jobbat i trädgården. För första gången i år hade vi tänkt klippa gräsmattan, men då hade förstås startbatterierna till båda (!!) gräsklippare gått sönder. Tydligen gör de det efter ett par år om de inte används. Vi åkte för att köpa ett nytt, men då hade såklart vår modell utgått ur sortimentet. Typiskt... nu får den väl vara oklippt en säsong till då. En annan sak vi gjort idag, och där vi var betydligt mer framgångsrika, är att ha klyvit ved. Fortfarande efter två år eller vad det nu blir har vi stora stockar kvar från när pappa och farfar var här och tog ner träd på baksidan. Det kommer räcka för att fylla vinterns vedbehov.
Annars har det varit ganska lugna veckor. Åtminstone för mig. Mats har haft mycket att göra såhär i början på "terminen". Nästa vecka ska jag till Uppsala på doktorandinternat. Det är ett moment i teorikursen jag läser nu. Major ska bo hos Mats syster de dagarna. Veckan därpå har vi fått plats på ett hunddagis! Då blir det inskolning i 10 dagar, haha.

Köksträdgården idag. Man kan tro den här bilden är tagen i juli.



Något annat som växer så det knakar är pumporna! Säkert 7-8 stycken såna här jättar ligger ute i landet. Det är lite tidigt att skörda ännu, men snart så.




Hönsen ruggar. Tuppen ser så fånig ut utan stjärtfjädrar!

Här är vår granne Kerstin, som bor drygt en kilometer från oss. Vi brukar ha fåren i hennes hage på baksidan. Major och hennes hund Niva tycker om att leka.

Jag har kokat lingonsylt i veckan.

En kväll spenderade jag timmar på att laga den här maträtten. Kokt rödbeta med rotselleripuré, picklad charlottenlök, skollad mandel, chevré och ärtskott. Ljuvligt gott, men inget man gör varje dag direkt.

Vi har nu fattat beslut att slakta alla förutom de två vita hankaninerna (de ska vi behålla och kastrera). En jägare ska hjälpa oss och visa hur man tar till vara på köttet. Tanken bakom att skaffa kaniner var ju inte att äta dem, men det är ändå något vi funderat på av och till om vi inte borde lära oss. Det är ju väldigt bra kött; magert och förhållandevis miljövänligt.

Men visst, kul kommer det inte bli. Det är något annat att slakta kaniner än höns. De är ju så söta.

Förra veckan var vi hemma hos Mats föräldrar i Sollentuna.


Och helgen innan dess var min handledare Fia och hennes fru och hälsade på hemma hos oss. De har två hundar. Den stora heter Freja (blandras, ca 10 % varg!) och den lilla är en french bulldog som heter Barbro. Major hade så roligt med dem!


Vi fick en jättefin krok att ha till Majors koppel. Taxformad, gjuten.

Hänger i farstun

Något annat som hänt är att Major fått utekläder. En regnjacka (på bilden) och en fodrad vinterjacka. Jag kan inte minnas att kläder till hundar var en grej när jag var liten, det måste vara ett nytt påfund? Eller så hade alla jag kände långhåriga hundar.

Någon annan dag sprang jag och gänget jag tränar med ett lopp för att samla in pengar till barncancerfonden. Det var bara drygt 3 kilometer, men ändå.


Här är vi! Måndagsgympagänget. Efteråt åkte vi tillbaka till gymnastiksalen och körde ett vanligt cirkelträningspass. Jag är inte särskilt förtjust i gruppträning annars, men här har jag varit med i flera år nu.

Avslutar med lite kvällspyssel. Det är så kul med ekollon. Alltid tyckt.
Kommentarer