top of page

Kaniner

  • Martina
  • 24 juli
  • 3 min läsning

Det har varit lugna och varma dagar på "gården". Idag var vi nog uppe och nosade på 30 grader. Jag vet att det är populärt att klaga på vädret i Sverige, men det kommer jag inte göra. På vintrarna när det är som kallast ute (och inne!) är det exakt det här vädret man längtar efter. På samma sätt som jag nu kan längta lite efter en meters pudersnö utanför dörren. Är det något man lär sig uppskatta när man bor i ett gammalt hus, och dessutom i en ganska lantlig omgivning, så är det säsongsväxlingar. Men visst, vi har precis som alla andra behövt hitta strategier för att hålla oss själva och alla djur svalkade. Mycket vatten, blöta handdukar och tillgång till skugga.


ree

Och här kommer en bekännelse. Vi har fått ännu en kull med kaninungar. Det var INTE planerat och det är ett mysterium hur det gick till. Vi separerade ju Vega-Vera (honan) från de två grabbarna samma dag hon fick sin första kull tidigare i vår. Enda möjligheten att hon lyckades bli på smällen igen är att de fått till det genom gallret på nått sätt. 11 stycken den här gången, alla lever och mår bra. Det är väldigt fina små kaniner så vi är givetvis glada för dem, men... ja. Nu är de snart 8 veckor, så då ska vi lägga ut en annons och försöka få dem sålda. Lyckas vi inte hitta spekulanter som vi känner oss trygga med (säljer inte till vem som helst), får vi komma på något annat. Honorna kan vi behålla, men hanarna blir ju så aggressiva så fort de blir vuxna.


ree

Socialiseringsträning. Det är ett par veckor totalt som man har på sig att göra dem "tama", därefter blir det väldigt mycket svårare.


ree
ree
ree
ree

Klänningen på bilderna ovan är från Cissi & Selma, liksom den blå här ovan.


ree

Majoren kämpar i värmen


ree

Annars har mina dagar sett ut såhär. Jobb, inne och på balkongen.


ree
ree

Och frukost i trädgården. Det här är en typisk Mats-frukost: havregrynsgröt med ägg, kanel och havremjölk.


ree

Det här slystaketet runt rabatten gjorde jag ju i våras. Var osäker på om den skulle hålla ihop, men det verkar den ju göra!


ree

Allt som saknas är stormhatt, hehe. Den är ju så himla giftig dock, så vet inte om jag skulle våga ha den växande på det här sättet.


ree

Till exempel på grund av detta...


ree
ree

Det jag är mest stressad över i värmen är akvariet! Ideal temperatur för Morla är 24 grader, men ett tag har det varit uppe på 29. Fiskarna tycker inte heller om det. Nu har jag behövt stänga av alla lampor ett par dagar (värmelampa, belysning och UVB) och måste hela tiden springa och fylla på med kallvatten. Det ska tydligen finnas akvariefläktar, men de kostar flera tusen och det är inte aktuellt. Om en vecka ska det ju liksom bli svalt igen.


ree

Snufsan då. Jag hoppas hon förstår varför det är mörkt.


ree

Fina tuppen. Han kommer mer och mer in i sin roll som ledare och beskyddare. Idag attackerade han hunden för första gången när han jagade en höna, och det blev vi glada för! Det var inte med avsikt att skada, utan som en markering. Hittills har han bara sprungit iväg när det händer, och en sådan tupp går ju inte att lita på.


ree

Det växer som bara den nu!


ree
ree
ree

I år ser vi ut att få en ordentlig vindruvsskörd


ree

Inget bevattningsförbud här ännu, vet jag kunnat se.


ree

Nu på sommaren näringsvattnar vi ofta med bokashi. Det var ju väldigt trendigt för några år sedan, men nu var det länge sedan jag hörde någon prata om det. Bokashi, om någon missat det, är en metod för att fermentera matavfall.  Processen sker i en lufttät hink där matrester blandas med bokashiströ som innehåller mikroorganismer. Själva innehållet kan sedan grävas ner i landen och omvandlas där till fin jord på bara några veckor. Vi använder dock framförallt lakvattnet som samlas i bottnen av hinken. Det är en vätska som innehåller både näringsämnen och så kallad "mikrobiell aktivitet", och är ett väldigt effektivt gödningsmedel. Det är väldigt starkt, så man måste späda med mycket vatten - 1:100!


ree
ree
ree
ree

Pappa Fredrik (som nu alltså är kastrerad) och kaninungen från kull nummer 1, Junior.

 
 
 

Commentaires


bottom of page