top of page

Nyår och skidor

  • Martina
  • 5 jan.
  • 3 min läsning

Som julklapp till Mats systersöner gav vi bort en skiddag här hos oss i Häverödal, inklusive fika och after ski pizza. Idag var snön, och vädret, perfekt! Runt 10 minusgrader och sol. Till och med jag, som står på ett par skidor i snitt en gång per säsong, tog mig fram utan problem. Nåja... om man bortser från i uppförsbackarna. Det är inte slalom som gäller här ute, utan skidskytte. Det handlar alltså inte om några monsterbackar, men det kräver sin teknik ändå. Mats följde också med till allas stora förvåning, och fick sådan försmak att han vill göra det till en träningsrutin. Vi får väl se hur det här slutar!


Nyårsafton spenderade vi i Stockholm. Först var vi ute och åt middag med Jocke, Josefine och Agnes på Villa Källhalgen, och därefter åkte jag och Mats vidare till min kollega och handledare Fredrik som hade fest. Vi sov i Stockholm. Resten av veckan har vi inte haft särskilt mycket inplanerat. Vi har faktiskt mest jobbat, båda två.



ree

Prövar pjexor


ree

Lundåsvallen


ree

Eva och Sture


ree

Mats kämpar på


ree

ree

ree

After ski pizza. Mats har snöat in på pizzabakning. Degarna är gjorda enligt ett mycket avancerat recept där alla mått står i procent och promille, därefter har de stått och jäst (eller vad de nu gör) i nästan två dygn. Även tomatsåsen gjordes på "äkta" italienska råvaror. Jättegott blev det förvisso, så jag ska väl inte hålla på!


ree

ree

Och av resten av degen blev det bröd


ree

ree

Nyårsafton!


ree

ree

Här sitter vi med våra slabbiga tallrikar. Vi serverades oxfilé som huvudrätt, dagen till ära.


ree

ree

"Se söt ut!"


ree

Här är vi hemma hos Fredrik


ree

ree

Den här bilden är tagen av min kollega Steve. Alla är historiker. Julia på Södertörn, och de andra två, Fredrik och Piotr, med mig på Försvarshögskolan.


ree

ree

På natten när vi var på väg hem kom snön!


ree

Till lägenheten har vi skaffat en robotdammsugare. Den heter Rocky, enligt manualen.


ree

Som vanligt den här tiden har man inte riktigt koll på veckodagarna. Jag har försökt komma ikapp med att karda och spinna ullen från i höstas. Det fylls ju på! Snart är det dags för vårklippningen.


ree

Jag har levt i mina hängslebyxor. Det är ju rejält tyg. Så länge det är såhär kallt (runt - 10) måste vi elda i både köket och vardagsrummet för att få en någorlunda rimlig innetemperatur.


ree

En av dagarna var vi och fikade hos våra "grannar" Amalia och Robert.


ree

De bor på en stor gård som gått i släkten i generationer.


ree

Här ute finns vikingagravar


ree

ree

De ska skaffa kor nu i januari och håller på att renovera sin ladugård.


ree

ree

ree

Cliff


ree

Våra egna djur har sina metoder för att hantera kylan. Fåren är mer inne i växthuset. På nätterna har vi börjat stänga dörren, och faktum är att det blir ganska ok temperatur där inne då. Det måste vara någon slags komposteringsprocess som startat på grund av all hö, halm och gödsel?


ree

Det var ju inte tänkt att de här två skulle behöva möta den här kylan allra redan. De har förvisso vuxit upp utomhus, men i södra Sverige. För säkerhets skull (kan inte ha på samvetet att två kaninungar sitter och fryser där ute) fick de flytta in i farstun. Den är oisolerad och håller ett par 3-4 minusgrader.


ree

En snabbvisit i vardagsrummet. Simon har, såklart, aldrig visat prov på någon som helst jaktinstinkt gentemot vare sig hönsen eller kaninerna. Med Bengan är vi mer osäkra.


ree

Elementet är uppskattat. Hönsen har vi knappt sett skymten av den senaste veckan. Innan vi skaffade höns fick vi höra att de ska älska snö och kyla, men det är absolut inte vår erfarenhet, haha.


ree



 
 
 

Kommentarer


bottom of page